Biddinghuizen

Lowlands

lowlands-alpha 2

GIGTECH verzorgt de gehele ICT-infrastructuur voor Lowlands

Lowlands vereist eigenlijk geen introductie. Dit driedaagse festival is één van de oudste festivals van Nederland en trekt elk jaar in het derde weekend van augustus zo’n 55.000 bezoekers naar Biddinghuizen in. Vanaf het moment dat GIGTECH in 2013 werd opgericht hebben wij jaarlijks het volledige ICT-netwerk voor Lowlands mogen verzorgen.

Al een maand voordat het festival van start gaat is GIGTECH aanwezig op het evenemententerrein van Walibi Holland. “Wij zijn als eerste aanwezig en gaan als laatste weg,” vertelt Andrew Rijnbeek, mede-eigenaar van GIGTECH. “De opbouw van het evenement duurt drie weken, maar aangezien de eerste mensen vier weken van te voren al aanwezig zijn, zijn wij dat ook. Gedurende het festival blijven we op locatie aanwezig en pas zodra de allerlaatste mensen het terrein hebben verlaten, ronden wij onze werkzaamheden af.”

Gedurende deze periode is GIGTECH overal op het terrein te vinden. “We beginnen met het productiekantoor. Hier werken de productiemanagers vanuit de cloud, waardoor een goede verbinding essentieel is. Daarom komen we op dag één al met onze 20 voets container met daarin ons datacenter: een serverrack, koeling, een aggregaat dat alles draaiend houdt en onze eigen werkruimte,” aldus Rijnbeek. Op het terrein in Biddinghuizen is een  glasvezelnetwerk in de grond aanwezig. GIGTECH gebruikt dit als basis voor het gehele netwerk. Vervolgens wordt alle benodigde apparatuur aangesloten. Dit begint met onder andere IP-telefonie,  laptops, kopieerapparaten, printers en beveiligingscamera’s. De aanwezige crew wordt ook op alle locaties voorzien van Wi-Fi. Denk bijvoorbeeld aan de crewcatering, waar ook gebruik wordt gemaakt van een maaltijdbonnensysteem of de tourmanagers van de artiesten, die de rest van de tour moeten voorbereiden.

“Tijdens de opbouw van het festival breiden we ons netwerk steeds verder uit,” vertelt Rijnbeek. “Zodra de podia en alle bijbehorende techniek zijn geplaatst, zorgen wij ervoor dat de aansturing van de schermen, geluids- en frequentiemetingen, lichtsturing, cameraverbindingen en allerlei andere zaken feilloos kunnen verlopen.”

“Wij zijn als eerste aanwezig en gaan als laatste weg. De opbouw van het evenement duurt drie weken, maar aangezien de eerste mensen vier weken van te voren al aanwezig zijn, zijn wij dat ook.”

Andrew Rijnbeek – GIGTECH

Na drie weken hard werken kan het festival vervolgens van start gaan. Vanaf dit moment doen allerlei bezoekersvoorzieningen een beroep op het netwerk. Van het scannen van een toegangsticket tot het kopen van de munten en van de beveiligingscamera’s tot de informatieschermen, alles verloopt via het netwerk van GIGTECH. Niet alleen de beveiligingscamera’s vereisen een goede verbinding. Ook de camerabeelden van het mediateam worden rechtstreeks doorgestuurd naar de studio in Hilversum. Veel delen van festival worden namelijk dezelfde dag nog uitgezonden.

“Het bijzondere aan onze werkzaamheden op Lowlands is dat er eigenlijk geen bijzonderheden te melden zijn,” vertelt Rijnbeek. “Het netwerk dat we voor Lowlands aanleggen is zo groot dat het vergelijkbaar is met het netwerk voor een kleine stad. Dit netwerk mag uiteraard nooit offline gaan, dus hebben we naast onze hoofdcontainer waarin alles dubbel is uitgevoerd ook nog een aantal kleinere containers die wij als mini datacenterknooppunten inzetten. Ook met de menselijke factor houden we rekening. Alle onderdelen van het netwerk worden constant gemonitord, waardoor we snel actie kunnen ondernemen wanneer iemand bijvoorbeeld een stekker lostrekt. Door zoveel mogelijk zekerheid in te bouwen zorgen we ervoor dat het netwerk altijd in de lucht blijft.”

Het Lowlands netwerk opzetten en onderhouden is dan ook een enorme operatie, waar veel van afhankelijk is. “Tijdens de afgelopen editie van Lowlands heeft GIGTECH 552 aansluitingen aangelegd. Hiervoor werd gebruik gemaakt van 7 kilometer glasvezel en 18 kilometer UTP. Aangezien Lowlands middenin het festivalseizoen valt, draaien we parallel aan Lowlands ook andere grote events, zoals Mysteryland en Decibel Outdoor. Door zorgvuldig projectmanagement, een grote voorraad aan eigen materiaal, een uitgebreid netwerk aan partners en flexibel personeel kunnen we deze schaalbaarheid waarborgen,” aldus Rijnbeek.

Gebruikte diensten

  • Cameratoezicht / Crowdmanagement
  • Connectiviteit
  • Private LTE / 4G
  • Sensoren / Internet of Things
  • Telefonie (VoIP)
  • Wi-Fi

Neem contact met ons op

Heb je een vraag over onze dienstverlening of wil je gelijk in gesprek over de meest passende ICT-oplossing voor jouw situatie? We denken graag met je mee!

Gerelateerde cases

Arnhem

GelreDome

GelreDome

Rotterdam

IFFR

IFFR

Deventer

Burgerweeshuis

Burgerweeshuis