Rotterdam

IFFR

IFFR

Een compleet eigen netwerk door heel Rotterdam voor het IFFR

Al vijftig jaar lang wordt elk jaar het grootste filmfestival van Nederland georganiseerd in Rotterdam. Gedurende de tien dagen van het International Film Festival Rotterdam, kortweg het IFFR, worden zo’n 550 films uitgezonden in zalen verspreid over heel Rotterdam. De 49e editie, die vlak voor aanvang van de pandemie plaatsvond, werd bezocht door 340.000 bezoekers en meer dan 2.500 nationale en internationale filmprofessionals.

Al deze films worden vanuit de hoofdlocatie van het IFFR verstuurd naar de zalen waarin ze worden vertoond, waaronder Pathé, de Rotterdamse Schouwburg, het Oude en Nieuwe Luxor Theater, KINO en Cinerama Filmtheater. Dat gebeurt niet via het netwerk waar de bioscopen zelf al over beschikken, maar via een geheel eigen netwerk dat GIGTECH de afgelopen zes jaar voor elke editie speciaal voor het IFFR aanlegt.

“De manier waarop wij te werk gaan is uniek,” vertelt Adam Verhaar, Production Manager bij het IFFR. “Tijdens het festival sturen we constant enorme bundels data rond door de stad. Daarbij vinden we het belangrijk om indien nodig last minute updates te kunnen versturen. Andrew van GIGTECH kende ik al vanuit mijn tijd bij LOC7000, waarin we af en toe al samenwerkten. Daarnaast heeft GIGTECH haar apparatuur en technische kennis zeer goed op orde. Destijds besloten we dan ook om naar hen over te stappen voor onze netwerkvoorziening, om het festival technisch naar een hoger niveau te tillen.”

Drie weken voor aanvang van het festival begint GIGTECH met de opbouw van het benodigde netwerk. In 2020 huurde het IFFR een ruimte in een groot pand als tijdelijke kantoorruimte. Dit kantoor moet al in een vroeg stadium worden aangesloten op het netwerk van het IFFR. “Een belangrijk voordeel van Rotterdam is dat er in de gehele stad glasvezel aanwezig is, de zogeheten “Glazen Maas,” vertelt Andrew Rijnbeek, mede-eigenaar van GIGTECH. “Hier maken we dankbaar gebruik van bij het opbouwen van ons netwerk. Veel van de deelnemende filmzalen beschikken over deze Glazen Maas, waardoor wij deze locaties eenvoudig aan elkaar kunnen koppelen.”

“Ik kan GIGTECH van harte aanbevelen, wat ik overigens ook regelmatig doe. We werken al jarenlang samen en weten precies wat we aan elkaar hebben.”

Adam Verhaar – IFFR

Sommige locaties, zoals het Hilton Rotterdam en Pathé, zijn hier niet op aangesloten. In dat geval worden luchtbruggen aangelegd. Dat houdt in dat door speciale glasvezelkabels over de straat te spannen gebruik wordt gemaakt van de glasvezelaansluiting van een naburig pand. Op elke deelnemende locatie legt GIGTECH een eigen netwerk aan naast alle bestaande connecties die al aanwezig zijn. Hierdoor heeft GIGTECH zelf de volledige controle over het opgebouwde netwerk.

“Dit vereist veel coördinatie met de technici van de betrokken locaties,” vertelt Rijnbeek. “Technici zijn vaak beschermend over hun eigen materiaal, wat wij natuurlijk goed begrijpen. Inmiddels hebben we dusdanig veel vertrouwen opgebouwd dat we vaak gewoon de sleutels krijgen en ons werk kunnen doen. De betrokken locaties weten dat wij onze zaken netjes opbouwen én netjes afbouwen.” Een nette afwerking is ook tijdens het evenement van belang. Kabels die over de grond lopen of zichtbare bedrading is voor het IFFR onacceptabel. GIGTECH houdt hier uiteraard rekening mee.

Dit jaar zou de vijftigste editie van het IFFR plaatsvinden. De organisatie koos ervoor om dit jubileum in tweeën op te splitsen: een online festival rond de gebruikelijke periode in het begin van het jaar en een extra festival in juni. “We hadden hiervoor grootse plannen, maar moesten vanwege de geldende maatregelen omdenken. Daarom boden we dit jaar zo’n 200 films aan via livestreams en video on demand. Ook hierin speelt GIGTECH een faciliterende rol,” legt Verhaar uit. “We hopen dat de extra festivaleditie in juni deels op locatie plaats kan vinden. We zijn nu druk bezig met het treffen van alle voorbereidingen.”

Tijdens het evenement zelf is GIGTECH niet constant op locatie aanwezig, maar wel 24/7 on call en bereikbaar indien er zich bijzonderheden voordoen. “Ik kan GIGTECH van harte aanbevelen, wat ik overigens ook regelmatig doe. We werken al jarenlang samen en weten daardoor precies wat we aan elkaar hebben,” aldus Verhaar.

Gebruikte diensten

  • Connectiviteit
  • Netwerk / Systeembeheer
  • Wi-Fi

Neem contact met ons op

Heb je een vraag over onze dienstverlening of wil je gelijk in gesprek over de meest passende ICT-oplossing voor jouw situatie? We denken graag met je mee!

Gerelateerde cases

Biddinghuizen

Lowlands

lowlands-alpha 2

Arnhem

GelreDome

GelreDome

Deventer

Burgerweeshuis

Burgerweeshuis