Connectiviteit voor de wetenschap

In het weekend van 20 en 21 maart was het evenemententerrein van Biddinghuizen de achtergrond voor de festival edities van de Fieldlab evenementen. GIGTECH speelde hierin een grote rol door de wetenschapspartijen te ondersteunen in het vergaren van de benodigde data door het leveren van connectivteit.

Voor een evenement met 1500 bezoekers wordt er normaliter niet zo’n groot stuk terrein opgetuigd, maar Fieldlabs in samenwerking met MOJO en ID&T lieten er geen gras over groeien en bouwden een compleet festivalterrein op: 2 stages, horeca, een VIP area, Artistlounge, 2 teststraten voor publiek en medewerkers, een ruime bezoekersentree en productiegebied. GIGTECH heeft deze gebieden allemaal voorzien van verbindingen.

Fieldlab festivalterrein

Experiment

Het evenement, dat eigenlijk een experiment is, draaide uiteindelijk natuurlijk om de wetenschap; het in kaart brengen van bezoekers en hun gedrag. Hoe dicht staat iedereen opelkaar? hoe verlopen de bezoekersstromen? Draagt iedereen zijn mondkapje? En uiteindelijk, is iedereen ook bereid zich na het evenement te laten testen?

GIGTECH speelde een belangrijke rol in het ondersteunen van de wetenschapteams. Bij de bezoekersentree werden met scanners de coronatest resultaten gecontroleerd, vervolgens werden de tickets gescand en daarna de persoonlijk ‘tags’ omgehangen. Deze kleine apparaatjes volgden de bewegingen van de bezoekers over het terrein. Al deze techniek vereist een stabiele internet verbinding om het proces zo soepel mogelijk te laten verlopen.

Bezoekersentree

Een tweede manier om inzicht te krijgen in de bezoekersstromen werd ingezet met behulp van camera’s, waarmee de bewegingen, aantallen maar ook de afstand tussen personen en zelfs de gemoedstoestand van het publiek werden geregistreerd. GIGTECH leverde hiertoe 10 camera’s die verpreid over het terrein werden geplaatst. De volledige stream van deze camera’s werd opgenomen voor onderzoek, maar ook live geupload naar de cloudomgeving van DCM, het Australische bedrijf dat met hun software de beelden realtime kan verwerken om deze data te genereren en live inzichtelijk te maken voor de organisatie.

GIGTECH camera positie

Het evenement was een succes, het experiment tot zover ook. Alle data is vergaard en beschikbaar. Voor de wetenschappers begint nu pas het proces van het verwerken van deze gegevens om uiteindelijk de resultaten bekend te maken.

Voor GIGTECH was het weer fijn om in de festivalweide te staan en te doen waar we goed in zijn; het leveren van snelle en betrouwbare internet verbindingen, Wi-Fi en beveiligings camera’s.

Connectiviteit voor de wetenschap
Schuiven naar boven